Składniki:
mały kalafior, pierś kurczaka, przyprawa curry, mały majonez niskotłuszczowy, 3 ogórki konserwowe, 3 łyżeczki octu, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Kalafior moczymy 5 min w wodzie z 3 łyżeczkami octu, następnie wyjmujemy i gotujemy w osolonej wodzie (możemy też dodać troszkę cukru) 7-10 min lub w zdrowszej wersji dla szczęśliwych posiadaczy parowarów - gotujemy na parze. Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki. Pierś kurczaka gotujemy w wodzie lub w parowarze i też dzielimy na nieduże kawałeczki. Mieszamy kalafiora z kurczakiem lub ładnie układamy na przemian w płaskim naczyniu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do polania potrawy przygotowujemy majonez wymieszany z curry. 1-3 łyżeczki (w zależności od upodobań) przyprawy curry wsypujemy powoli, dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Polewamy kalafior z kurczakiem, powstałym sosem, a na wierzchu posypujemy potrawę drobno poszatkowanymi ogóreczkami konserwowymi. Smacznego!
Potrzebne przybory:
parowar lub 2 garnki, miseczka, naczynie do podania potrawy, nóż
Jak podawać?
Wymieszane jako sałatkę lub bardziej elegancko - poukładane na przemian w płaskim naczyniu.
Uwagi:
Takie proste, a jakie smaczne!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | niska/średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | OLIWKA |