Składniki:
2 podwójne piersi kurczaka lub filety z drobiu,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 papryka żółta,
jogurt naturalny lub gęsty kefir,
przyprawa curry,
pieprz,
1 duża cebula,
papryka ostra w proszku,
pieprz,
oliwa z oliwek,
kolendra mielona,
sos sojowy,
ryż,
vegeta
Jak przyrządzić?
Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w talarki. Rozgrzać na patelni masło i wrzucić cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać łyżkę oliwy, poczekać, aż się podgrzeje, dodać paprykę. Posypać curry, dodać trochę sosu sojowego, wymieszać, przykryć i dusić przez około 5 minut. W tym czasie pokroić piersi kurczaka na kawałki 2 cm x 2 cm. Ugotować ryż. Podsmażoną paprykę i cebulę przełożyć do jakiegoś naczynia (na czas smażenia kurczaka). Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Jak oliwa będzie bardzo gorąca, wsypać łyżeczkę mielonej kolendry i równomiernie rozprowadzić na patelni. Wrzucić na patelnię pokrojonego kurczaka, lekko podsmażyć, posypać obficie curry, posypać pieprzem i ostrą papryką do smaku. Smażyć, aż kurczak się zarumieni. Dodać wcześniej przygotowaną paprykę i cebulę. Smażyć przez kilka minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy. Zalać kurczaka sosem i dusić przez 3 minuty. Prawdopodobnie jogurt się zważy, nie należy się jednak tym przejmować.
Jak podawać?
Podawać z ryżem i czerwonym winem lub piwem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |