Składniki:
karczochy, rzodkiewka, gotowy podkład do pizzy, ser żółty, pomidory (lub przecier pomidorowy), woda, mąka, wywar rosołowy, cebula, sól, pieprz, curry (mogą być też inne przyprawy)
Jak przyrządzić?
Sos: do wywaru rosołowego dodać świeże, sparzone i obrane ze skórki pomidory (można zastąpić je przecierem pomidorowym). Dolać do tego mąkę wymieszaną z wodą (tak aby powstała mieszanina jednorodna). Dodać trochę cebuli, przyprawić szczyptą soli i pieprzu oraz (również szczyptą) curry. Gotować przez 5 minut na niewielkim gazie. Cała reszta: ser żółty przekroić na dwie części - większą i mniejszą. Większą część pokroić na plastry średniej grubości i poukładać na gotowym podkładzie do pizzy. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i ułożyć w małych odstępach (na położonym już serze). Posiekać drobno karczochy i położyć na rzodkiewce. Pizzę piec w piekarniku, na razie bez sosu, przez ok. 20 min w temperaturze ok. 200 stopni C.W międzyczasie zetrzeć na tarce pozostałą część sera żółtego. Następnie wyjąć pizzę i polać przygotowanym sosem pomidorowym. Na koniec posypać całą jej powierzchnię startym serem żółtym i włożyć do piekarnika (piec 10 min).
Potrzebne przybory:
przede wszystkim tarka, nóż, łyżka i garnek. :D
Jak podawać?
Najlepiej na ciepło.
Uwagi:
Proporcje są dowolne, można je dobierać zależnie od tego, co się najbardziej lubi. Radzę jednak zachować dystans. Zanim przystąpi się do wykonania potrawy, dobrze jest dokładnie prześledzić przepis, ponieważ miejscami może być zawiły. Zamiast sosu pomidorowego można polać pizzę keczupem, jak kto woli, a jeśli ktoś jest ryzykantem, to może nawet zmieszać je razem. Co do rzodkiewki, to powinno się układać ją plasterek blisko plasterka, ponieważ pizza jest lepsza, kiedy jest pikantna... Smacznego)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | klementynka |