Składniki:
strąk czerwonej papryki, mała marchewka, 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego, mały brokuł, 1/2 szkl. ryżu, cebula, szafran, kurkuma, łyżka masła, łyżka oliwy, starty ostry żółty ser, garść rzeżuchy
Jak przyrządzić?
Paprykę i marchewkę oczyścić, pokroić w kostkę. Warzywa zalać wrzącym bulionem warzywnym i gotować ok. 10 minut. Brokuł podzielić na kawałki, dorzucić do warzyw i gotować jeszcze 5 minut. Warzywa osączyć, bulion zabarwić odrobiną szafranu lub kurkumą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Wsypać ryż oraz cebulę, mieszając, zeszklić. Wlewać stopniowo bulion, mieszając, gotować, aż płyn odparuje. Dodać warzywa, wymieszać, krótko podgrzać. Ryż z warzywami posypać serem i rzeżuchą.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | milla |