Składniki:
Pierś kurczaka, mleko do zalewy, orzechy włoskie ok. 50 g, jogurt, masło, czosnek, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, 2-3 świeże gałązki tymianku lub rozmarynu.
Jak przyrządzić?
Umytą pierś lekko solimy i wkładamy do miski z mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Następnie obtaczamy ją w mielonych orzechach włoskich (można posolić jeszcze raz) i gotujemy na parze ok. 30 minut, mniej więcej po 15 minutach można przewrócić mięso na drugą stronę. W tym czasie przygotowujemy sos. Do białego odtłuszczonego jogurtu dodajemy łyżeczkę cukru, sól, pieprz do smaku oraz kilka kropel soku z cytryny. Same listki rozmarynu drobniutko siekamy razem z czosnkiem i dodajemy do jogurtu razem z resztą startych orzechów. Po ugotowaniu mięsa na wierzch kładziemy odrobinę masła, polewamy zimnym sosem.
Potrzebne przybory:
Garnek do gotowania na parze, tarka do ścierania orzechów, łyżka, miseczka na sos, nóż i deska do krojenia.
Jak podawać?
Kurczaka można podawać z bukietem warzyw gotowanych na parze, ryżem, pieczywem chrupkim pełnoziarnistym lub młodymi ziemniakami. Danie zyska nowego blasku, gdy podamy je z plasterkiem topionego naturalnego serka na wierzchu. Danie świetnie nadaje się na danie główne, przystawkę, kolację. Gwarantuję, że potrawa zachwyci również bardzo wybrednych gości na proszonym przyjęciu. Podawać z białym wytrawnym winem.
Uwagi:
Zamiast jogurtu można użyć mielonego niesłodzonego serka białego.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Agata |