Składniki:
brokuły (ok. 500 g), pół pęczka szparagów (lub pół słoika) białych, 250 g makaronu penne(rurki), 1 kostka rosołowa, pół szklanki śmietany , kostka serka topionego (śmietankowy), ząbek czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie łyżka mąki
Jak przyrządzić?
Brokuły i szparagi ugotować (najzdrowiej na parze), w tym czasie w garnuszku rozpuścić rosołek w szklance wody. Jak się zagotuje, dodać serek topiony i wyciśnięty czosnek. Jak serek się roztopi, dolać śmietanę. Ugotowane brokuły podzielić na różyczki, a szparagi pokroić w 2-cm słupki. Dodać to do sosu. Jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki, zagęścić mąką. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę podgrzać. Polać sosem ugotowany makaron. Smacznego.
Uwagi:
Jeśli używacie szparagów ze słoika, nie trzeba ich gotować, tylko pokrojone wrzucić do sosu.Po wrzuceniu brokułów do sosu część z nich można rozgnieść widelcem, przez co sos będzie gęściejszy i nie trzeba będzie zagęszczać go mąką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 głodne osoby |
Autor | Dancingbear |