Składniki:
40 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny, 40-50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), świeża lub suszona szałwia, listek laurowy, sól
Jak przyrządzić?
Warzywa pokrajać. Wrzucić do małej ilości wrzącej osolonej wody. Nastawić do gotowania. Mięso oczyścić, a następnie zeskrobać nożem na miazgę, wyrobić łyżką drewnianą i uformować cienkie okrągłe kotleciki. Po 15 minutach gotowania warzyw dodać listek laurowy, szczyptę szałwii, włożyć przygotowane kotlety, ugotować. Ugotowane kotlety skropić sokiem z cytryny lub obłożyć plasterkami pomidorów. Można posypać zieloną pietruszką.
Jak podawać?
Podawać z dodatkiem klusek ziemniaczanych, polanych sosem pomidorowym i z gotowaną marchewką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Barbara |