Składniki:
100 g wołowiny bez kości,
łyżka mąki pszennej,
papryka mielona,
sól, pieprz,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
50 g cebuli,
100 g marchewki,
1/2 łyżeczki masła,
1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%,
kilka suszonych śliwek bez pestek,
natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Mięso umyć, pokroić w kawałki. Obtoczyć w mące, papryce, pieprzu, soli i usmażyć na oliwie w garnku. Marchew i cebulę umyć, obrać i pokroić. Do mięsa dodać pokrojone warzywa. Z reszty mąki i masła zrobić białą zasmażkę i rozprowadzić ją w zimnej wodzie. Dodać do niej koncentrat pomidorowy i całość dodać do mięsa. Garnek z mięsem przykryć i wstawić na dwie godziny do piekarnika. Podlewać wodą w razie potrzeby. Śliwki namoczyć i na godzinę przed wyjęciem garnka z piekarnika dodać je do mięsa. Po wyjęciu posypać natką.
Jak podawać?
Potrawę najlepiej podawać z ryżem.
Uwagi:
Garnek musi nadawać się do piekarnika. Można użyć również naczynia żarodpornego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | lencia |