Składniki:
2 piersi kurczaka,
1 ser pleśniowy (okrągły),
4 kwiatostany karczocha (surowe),
2 marchewki,
kilka strąków zielonej fasolki,
2 torebki dzikiego ryżu,
200 ml jogurtu naturalnego 0%,
1 łyżeczka musztardy,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz biały, zioła prowansalskie,
kilka listków sałaty do dekoracji talerzy
Jak przyrządzić?
Piersi rozbijamy przez folię, posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Z sera pleśniowego kroimy 2 (1-cm) plastry ze środkowej części. Ser zawijamy w piersi.Warzywa myjemy, marchew kroimy w grube słupki, strąki fasolki dzielimy na pół, posypujemy solą.Piersi, warzywa i ryż wstawiamy do parowaru.Jogurt, musztardę mieszamy z małą ilością soli i pieprzu, wciskamy czosnek, mieszamy, odstawiamy na 10 min. Przed samym podaniem należy trochę podgrzać.Po przygotowaniu pierś, warzywa i ryż wykładamy na talerze udekorowane listkami sałaty. Warzywa i mięso polewamy sosem jogurtowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | ines |