Składniki:
4 udka kurczaka (po 200 g), 150 g jogurtu naturalnego, 200 g pieczarek, 330 g kukurydzy konserwowej (puszka), sok z jednej cytryny, 2 łyżki curry, 4 łyżki kurkumy, sól, świeżo zmielony pieprz, 2-3 świeże strąki chili
Jak przyrządzić?
Udka przeciąć wzdłuż stawu środkowego, umyć i osuszyć, ostrym nożem usunąć kość dolną . Jogurt wymieszać z kurkumą, curry, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem . Strąki chili pokroić na pół, usunąć dokładnie ziarna, pokroić w drobną kostkę i dodać do jogurtu. Udka ułożyć w misce, polać sosem jogurtowym, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Pieczarki umyć i pokroić w plastry, rozgrzać piekarnik (200 stopni C). Udka włożyć do dużego, żaroodpornego naczynia i polać sosem, następnie ułożyć na nich pieczarki i kukurydzę. Podczas pieczenia polewać od czasu do czasu sosem.
Jak podawać?
Udka podawać na ryżu, polane sosem z pieczenia.
Uwagi:
Udka można piec także z kośćmi, palce zabarwione kurkumą na żółto można oczyścić sokiem cytrynowym, zamiast kurkumy można użyc tylko curry.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | Emilia |