Składniki:
1/2 kg mąki żytniej,
1/2 kg mąki pszennej,
3/4 szklanki płatków owsianych,
3/4 szklanki otrębów pszennych,
1/2 szklanki wyłuskanego słonecznika,
1/2 szklanki pestek dyni,
1/2 szklanki ziaren lnu (siemię lniane),
3 łyżeczki soli,
1 litr letniej wody (rozpuścić zakwas, wymieszać ręką)
Jak przyrządzić?
Wszystko połączyć, 2 garście odłożyć na następny zakwas (może stać do 8 dni).Blachy (keksówki) posmarować olejem i posypać bułką tartą lub otrębami.Wyłożyć ciasto na blachę, gdzie przez 12 godzin będzie rosnąć, przykryć papierem bądź szmatką.Piec 1 godz. w 200 st. C.Po wyjęciu z piekarnika posmarować zimną wodą (pędzlem, szmatką), a następnie ponownie na 15 minut do piekarnika.
Potrzebne przybory:
duża miska, dwie blachy keksówki
Uwagi:
Proszę pamiętać o tym, że chleb razowy nie powinien być trzymany w folii. Prowadzi to do powstawania pleśni na chlebie. Proponuję trzymać chleb w kredensie lub pod szmatką. W razie pytań: biznes_taray@interia.plŻyczę smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | biznes_taray |