Chleb razowy (autor biznes_taray) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1/2 kg mąki żytniej,
1/2 kg mąki pszennej,
3/4 szklanki płatków owsianych,
3/4 szklanki otrębów pszennych,
1/2 szklanki wyłuskanego słonecznika,
1/2 szklanki pestek dyni,
1/2 szklanki ziaren lnu (siemię lniane),
3 łyżeczki soli,
1 litr letniej wody (rozpuścić zakwas, wymieszać ręką)

Jak przyrządzić?

Wszystko połączyć, 2 garście odłożyć na następny zakwas (może stać do 8 dni).Blachy (keksówki) posmarować olejem i posypać bułką tartą lub otrębami.Wyłożyć ciasto na blachę, gdzie przez 12 godzin będzie rosnąć, przykryć papierem bądź szmatką.Piec 1 godz. w 200 st. C.Po wyjęciu z piekarnika posmarować zimną wodą (pędzlem, szmatką), a następnie ponownie na 15 minut do piekarnika.

Potrzebne przybory:

duża miska, dwie blachy keksówki

Uwagi:

Proszę pamiętać o tym, że chleb razowy nie powinien być trzymany w folii. Prowadzi to do powstawania pleśni na chlebie. Proponuję trzymać chleb w kredensie lub pod szmatką. W razie pytań: biznes_taray@interia.plŻyczę smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Przybliżony koszt3 zł
Autorbiznes_taray

Chleb razowy (autor biznes_taray): Podobne przepisy

Chleb razowy (autor biznes_taray): wypróbuj również

Jakie PIECZYWO jest najzdrowsze? Zobacz, jak to sprawdzić

... Twardy, pełnoziarnisty o niejdnolitej konsystencji - tak powinien wyglądać prawdziwy i najzdrowszy chleb razowy. ... Twardy, pełnoziarnisty o niejdnolitej konsystencji - tak powinien wyglądać prawdziwy i najzdrowszy chleb razowy. Jak go wybrać i ...

dawno temu

Przepis na chleb - dieta bezglutenowa

... Dziś przepis na chleb dla mam, których dzieci są uczulone na gluten. Maluszki pozbawione możliwości smakowania chlebka razowego i pszennego mogą skosztować jego wersji bezglutenowej. Dużej różnicy nie ma, a przyrządzone z niego kanapki do ...

dawno temu

Chleb pełnoziarnisty

... Chleb pełnoziarnisty, po taki właśnie trzeba sięgać najczęściej. By mieć pewność, że znajdują się w nim tylko najlepsze składniki, warto przygotować wypiek w domu. Nie wymaga to wcale wiele pracy, zwłaszcza jeśli zna się przepis na chleb bez ...

dawno temu

Jak zrobić chleb bananowy?

... Chleb bananowy to prawdziwy hit! Jest naprawdę pyszny, chociaż w smaku przypomina raczej ciasto. Pewnie myślisz, że domowy chleb to sztuka dla mistrzów kuchni i tobie na pewno nie wyjdzie. Nic ... bardziej mylnego. Chleb bananowy bardzo łatwo ...

dawno temu

Jak upiec chleb z kaszą gryczaną?

... Domowy chleb to smak dzieciństwa, wspomnienie wyjazdów do babci na wieś i beztroskich dni wakacji. Ty też możesz zapewnić dzieciom takie wrażenia. Pieczenie chleba wcale nie jest trudne. Robi ... się go łatwiej niż wiele ciast. Taki domowy chleb ...

dawno temu

Dobry chleb

...   Chrupiący chleb z ciemną skórką i o pięknym zapachu to podstawa do stworzenia zdrowej kanapki. Niestety wypieki dostępne w sklepach nie zawsze niosą w sobie składniki odżywcze w czystej postaci. Coraz więcej z nich ma ulepszacze. Nie dajmy się ...

dawno temu

Chleb domowy

... , że znacznie lepiej dla naszego zdrowia jest, gdy sięgamy po czerstwe bułeczki niż te dopiero co wyjęte z pieca, to jednak od czasu do czasu warto zjeść kawałek świeżego chleba bez choćby ... najmniejszych wyrzutów sumienia. Najlepiej jednak w ...

dawno temu

Przepis na chleb śliwkowy, czyli zdrowe pieczywo bez ulepszaczy

... Prawdopodobnie większość z nas nie wyobraża sobie codziennego menu bez chleba. Jednak to, co serwują nam niektóre piekarnie i markety trudno nazwać chlebem. Pieczywo nafaszerowane chemią oczywiście ... jest pulchniutkie i mięciutkie, ale nie ...

dawno temu

Co powinnaś wiedzieć, zanim kupisz chleb?

... Biały, razowy, ze śliwkami, słonecznikiem. Rodzajów chleba jest coraz więcej, dlatego bardzo często zastanawiamy się, który wybrać. Czy kierować się smakiem, przyzwyczajeniami, ceną, wartościami odżywczymi czy jego wpływem na naszą figurę? ... ...

dawno temu

Szybki deser z czerstwego chleba

... Nie miałaś czasu zrobić zakupów? Szef zasypał cie robotą i nawet nie pomyślałaś o jedzeniu. Nie masz w domu nic, z czego mogłabyś stworzyć deser? A jednak. Na pewno znajdzie się kilka kromek czerstwego chleba, jajka i chleb. Jeśli tak, to jesteś ...

dawno temu

Jesz mało chleba? Sprawdź, czy warto to zmienić...

... , substancji mineralnych i witamin ma bezpośredni wpływ na wartość odżywczą i energetyczną pieczywa. Mimo że chleb jest podstawowym produktem każdego Polaka, jego spożycie spada. Z jednej strony mają ... na to wpływ wzrastające ceny, a z drugiej ...

dawno temu

Upiecz chleb w domu

... Podobno samodzielne pieczenia chleba to doświadczenie niemal mistyczne. Warto spróbować, szczególnie, że kupne pieczywo niekoniecznie spełnia oczekiwania osób dbających o jakość tego, co jedzą. ... Podobno samodzielne pieczenia chleba to ...

dawno temu

Chleb podróżnika

... marzeniami. Moje marzenie jest proste. Niczym król siedzący na złotym tronie z bajki o Jacku i Placku kradnącym księżyc, ja zawsze marzę o chlebie, naszym polskim razowcu grubo posmarowanym masłem ... . Chociażbym miała przed sobą talerz pełen ...

dawno temu

Chleb czosnkowy - jak go zrobić?

... Chleb czosnkowy to świetna przekąska na imprezę, ale także pomysł na kolację dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe, tradycyjne, szare i nieciekawe kromki z wędliną i pomidorem. Właściwie ... czosnkususzone oreganosól, pieprz Krok 1 By ...

dawno temu

Meksykański Pan de Muerto

... Kto z nas nie je chleba? Jeśli istnieją takie osoby, to naprawdę są to nieliczne wyjątki. Chleb biały czy ciemny, pszenny czy razowy, a nawet maca czy sucharki – wszystko to jest podstawą ... naszych codziennych posiłków. Zawsze zastanawiał mnie ...

dawno temu

Prosty przepis na domowy chleb z nasion BEZ MĄKI

... Ziarna słonecznika i siemienia lnianego, migdały, płatki owsiane, syrop z agawy, olej kokosowy i szklanka letniej wody. Tylko te składniki wystarczą, by przygotować zdrowy, domowy chleb. ... Ziarna słonecznika i siemienia lnianego, migdały, ...

dawno temu

Gęsi smalec i domowy chleb - pycha

... Pamiętasz chleb, który dawno temu piekła twoja babcia? Kroiła ci później wielką kromkę i smarowała ją smalcem. Takie proste, a takie pyszne. Nie myślałaś, żeby powrócić czasem do tych starych dobrych czasów? Ty też możesz zrobić domowe pieczywo, ...

dawno temu

Zmień chleb na dobre

... jest chleb. Najwyższy czas, aby zwykli zjadacze chleba nie ulegali magii nazw typu „ciemny”, czy „wieloziarnisty”. ... W żadnej mierze nie są one gwarancją jakości czy też wartości odżywczych istotnych w diecie człowieka. To, że chleb ma ciemną ...

dawno temu

Powiązane Tematy