Zmień chleb na dobre
REDAKCJA • dawno temuPieczywo zwykle dzielimy na jasne i ciemne, czyli… smaczne i zdrowe. Jednak nasz żołądek nie rozróżnia kolorów – dla Twojego organizmu największe znaczenie ma rodzaj mąki, z której wypiekany jest chleb. Najwyższy czas, aby zwykli zjadacze chleba nie ulegali magii nazw typu „ciemny”, czy „wieloziarnisty”.
W żadnej mierze nie są one gwarancją jakości czy też wartości odżywczych istotnych w diecie człowieka. To, że chleb ma ciemną barwę, nie zawsze oznacza, że jest pełnoziarnisty. Zdarzają się pieczywa barwione karmelem, a wypiekane z mąki przesiewanej (oczyszczonej, białej), które poprzez ciemną barwę sprawiają tylko wrażenie pieczywa pełnoziarnistego. Chleb wieloziarnisty natomiast oznacza po prostu, że zawiera kilka rodzajów mąki, ale niekoniecznie pełnoziarnistej.
Najzdrowsza i najlepsza dla organizmu jest mąka pełnoziarnista, czyli powstała z całych ziaren zbóż, łącznie z łuską i kiełkiem. To w nich bowiem kryje się najwięcej ważnych składników: błonnika, witamin, minerałów i substancji bioaktywnych. W procesie produkcji zwykłej mąki zewnętrzna warstwa ziarna zostaje usunięta, a wypieczony z takiej mąki chleb zawiera tych dobroczynnych substancji znacznie mniej, stając się przede wszystkim źródłem pustych kalorii.
Tymczasem wyniki badań naukowych, prowadzonych niezależnie w różnych częściach świata, dowodzą, że pełne ziarno zawarte w mące służącej do wypiekania produktów pełnoziarnistych wspomaga działanie układu pokarmowego, redukuje ryzyko nadwagi, pomaga w profilaktyce chorób serca i cukrzycy. Pełne ziarno należy do najzdrowszych rodzajów pożywienia, a spożywanie produktów pełnoziarnistych to jedna z najlepszych rzeczy, które możesz zrobić dla swojego organizmu. Pójdź więc za głosem swojego organizmu i przerzuć się na pieczywo chrupkie Wasa.
Jeśli zaś pragniesz wyjątkowej lekkości, sięgnij po pieczywo lekkie Wasa, które jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety – do chrupania bez ograniczeń i bez zbędnych kalorii. Idealne, gdy znienacka dopadnie ochota na przegryzienie czegoś lekkiego, a nie masz ochoty po raz kolejny sięgać po inną przekąskę, która wraz z głodem zabija często dobre samopoczucie.Smakuje równie dobrze jako podstawa lekkich, zdrowych kanapek, jak i samodzielna przekąska pomiędzy posiłkami.
Chcąc zachęcić naszych konsumentów do prowadzenia zdrowego i aktywnego trybu życia, przygotowaliśmy wielką loterię. Możesz w niej wygrać ponad 3000 nagród! Szczegóły na www.wasa.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze