Składniki:
1 kurczę (1-1,5 kg),
10-12 młodych gałązek estragonu,
2 szklanki wody, 2 kostki maggi,
50 dag marchwi,
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Sprawione kurczę natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem, powbijać w nie w różnych miejscach gałązki estragonu, włożyć do perforowanej wkładki. Obok kurczęcia ułożyć oczyszczoną, lecz niepokrojoną marchew. Wlać na dno parowaru wodę, wrzucić kostki maggi, wstawić wkładkę z kurczęciem i marchwią, tak by nie dotykała wody. Zamknąć parowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z surowym roztopionym masłem lekko zakwaszonym sokiem z cytryny.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Marian |