Składniki:
1 łyżka oliwy do smażenia,
200 dag ryżu długoziarnistego basmati,
6 ziaren kardamonu,
1 mała papryka (najlepiej czerwona),
2 białe cebule,
1 puszka pomidorów krojonych,
100 dag piersi kurczaka (obranych z tłuszczu),
4 ząbki czosnku i tyle samo świeżego korzenia imbiru,
1 łyżeczka przyprawygaram masala,
1 łyżeczka curry
Jak przyrządzić?
Wypłukany ryż długoziarnisty (basmati) moczymy w zimnej wodzie, następnie odcedzamy i gotujemy na parze w specjalnym garnku z dziurkowaną wkładką (dobrze jest do garnka z dziurkami włożyć lnianą ściereczkę albo gazę). Aby ryż był smaczniejszy, dodajemy do wody ziarna kardamonu. Do woka na dno wlewamy łyżkę oliwy, następnie podsmażamy pokrojoną w drobne kawałki paprykę i cebulę. Wlewamy puszkę pomidorów, następnie drobno pokrojoną pierś kurczaka i dusimy wszystko na małym ogniu. Czosnek i imbir ucieramy w moździerzu na pastę, po czym dodajemy do woka. Gotujemy, aż kurczak będzie miękki. Krótko przed zdjęciem z gazu wszystko doprawiamy garam masala i curry, z tego względu, iż curry przy dłuższej obróbce cieplnej gorzknieje.
Potrzebne przybory:
Garnek do gotowania na parze, wok.
Jak podawać?
Podawać można jako sos do wcześniej przygotowanego ryżu bądź dodać ryż do woka i wymieszać z sosem.
Uwagi:
Potrawa pyszna, orientalna i zdrowa przez ryż gotowany na parze, który zachowuje swoje właściwości odżywcze, jak również poszczególne składniki potrawy: pomidory, często zalecane w dietach, gdyż mają mało kalorii, a dużo cennych witamin i minerałów, czosnek powszechnie uważany za naturalny antybiotyk, kurczak nie jest smażony, tylko duszony w pomidorach.Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Angelika |