Składniki:
podwójna pierś kurczaka,
3-4 średnie cebule,
puszka ananasów w syropie
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą lub vegetą. Kroimy cebulę w talarki, które palcami rozbijamy na krążki. Pokrojone mięso układamy na dnie garnka, na nie wrzucamy krążki z cebuli. Na tym układamy ananas. Żeby ananasa było więcej, plastry można pokroić na ćwiartki. To wszystko zalewamy całym sokiem z puszki i dolewamy wody, tak żeby ananasy nie były zanurzone. Gotujemy ok. 20 min, aż mięso będzie miękkie.
Jak podawać?
Można podawać z ryżem: gotujemy ryż, kiedy jest jeszcze troszkę twardy, odcedzamy, dodajemy dużą łyżkę masła i curry. Kiedy masło się rozpuści, odstawiamy ryż pod przykryciem na kilka minut.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | julias |