Składniki:
8 niedużych okrągłych pomidorów,
bazylia - 10 listków,
4 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
sól morska,
2 łyżki czarnych oliwek,
łyżka octu balsamicznego,
1/2 łyżki miodu,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Pomidory przekroić na połówki, ułożyć w parowarze. Miejsca przecięcia posmarować oliwą, posolić. Do wody w parowarze wrzucić 2 ząbki czosnku i 5 listków bazylii. Parować 15 min.Przełożyć na półmisek i polać wcześniej przygotowanym sosem.Wykonanie sosu jest bardzo proste: pozostały czosnek, oliwki i bazylię posiekać, dodać ocet balsamiczny, łyżkę oliwy i miód. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Potrzebne przybory:
parowar
Jak podawać?
Sos położyć na każdy kawałek pomidora, obok można położyć całe listki bazylii i czarną oliwkę.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | ewa barbara |