Składniki:
0,5 kg fasolki szparagowej żółtej,
0,5 kg fasolki szparagowej zielonej,
1 kg brokułów,
1 puszka czerwonej fasoli,
1/3 szklanki oleju (np. słonecznikowego albo z pestek winogron),
sok z 1/2 cytryny,
1-2 rozgniecione ząbki czosku,
1 łyżeczka musztardy,
sól i cukier do smaku
Jak przyrządzić?
W parowarze ugotować fasolkę szparagową i brokuły, uważać, aby nie rozgotować, bo potem rozwalą się w sałatce. Poczekać, aż wystygnie, i dodać odcedzoną fasolkę z puszki. W czasie gotowania przygotować sos, czyli wymieszać wszystkie składniki, pamiętając, że cukier trzeba rozpuścić w soku z cytryny. Teraz tylko zalać warzywa sosem i gotowe.
Potrzebne przybory:
parowar i nóż
Jak podawać?
Jako sałatkę, ale także jako dodatek do mięs, np. z grilla.
Uwagi:
Jako mężczyzna muszę potwierdzić prostotę tej potrawy. Wykonanie jej w parowarze spowoduje, że składniki nie stracą kolorów.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Krzysztof Lysik |