Składniki:
1 szklanka mleka,
50 dag mąki,
2 dag drożdży,
2 łyżki cukru,
1/2 kostki masła,
1 jajko,
10 dag orzechów laskowych,
15 dag miodu
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie. Do niego wlać letnie mleko wymieszane z 1 łyżką cukru. Wkruszyć drożdże, wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Stopić 1 łyżkę masła i razem z resztą cukru i jajkiem dodać do mąki. Wyrobić ciasto. Odstawić ponownie na 30 minut. Orzechy posiekać, wymieszać z miodem. Po 30 minutach ponownie zagnieść ciasto i uformować wałek, pokroić go na 8 części. Na każdej ułożyć po porcji orzechów i zawinąć w kulki. W garnku zagotować pół szklanki wody. W parowarze układać pyzy, gotować pół godziny. Polewać stopionym masłem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | dominika |