Składniki:
kasza gryczana - ilość według uznania, szpinak - 1 opakowanie mrożonego, całe jajko, żółty ser, bazylia, sól, pieprz, czosnek - może być granulowany, mogą być minikosteczki Knorr, bułka tarta, olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Ugotować kaszę gryczaną, jeśli mamy świeży szpinak, to umyć go, posiekać i podgotować. Odcedzić i dodać do kaszy, dodać również starty żółty ser i jedno jajko, przyprawić sporą ilością czosnku i bazylii, odrobiną soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodawać bułki tartej, aby konsystencja nadawała się do lepienia kotlecików. Lepimy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju.
Jak podawać?
Bardzo dobrze smakuje z sałatką z: pomidorów, fety, i ciecierzycy (groch włoski) z ziołami prowansalskimi. I różnymi dipami w zależności od upodobań.
Uwagi:
Kaszę należy ugotować tak, aby się kleiła, a jej ilość to mniej więcej tyle, ile szpinaku lub trochę więcej. Szpinak najlepszy byłby świeży, ale nie zawsze jest dostępny, wtedy można użyć mrożonego, tylko należy go dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Monika |