Składniki:
4 piersi kurczaka,
sól, pieprz, czerwona papryka sypka, olej do smażenia, kapusta pekińska, ogórek, pomidor, szczypiorek, rzodkiewki, koper zielony.
Sos:
mały kubek jogurtu naturalnego,
mały majonez,
2 ząbki czosnku,
pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka kroję w małe kostki, obtaczam w przyprawach: sól, pieprz i papryka, i odstawiam na ok. 30 min, po tym czasie smażę na gorącym oleju, tak aby zrumienić na złoty kolor (ok. 10 min) i odstawiam do ostygnięcia.Potem kroję wszystkie warzywa: kapustkę pekińską, rzodkiewki, szczypiorek, ogórek, pomidor w sposób dowolny i układam na płaskim półmisku równo, tak aby poukładać następnie usmażone piersi.Sos:do większego naczynia wlewam jogurt naturalny i majonez, dodaję zmiażdżone ząbki czosnku i przyprawiam solą i pieprzem, wkładam na 10-15 min do lodówki, aby go ochłodzić, a następnie polewam to wszystko sosem czosnkowym oraz posypuję koperkiem zielonym. To jest naprawdę przepyszne
Potrzebne przybory:
dużo serca, puste żołądki i zadowolenia po spożyciu :)
Jak podawać?
Danie jest podawane na zimno lub jak kto woli - na ciepło, ale i tak, i tak jest bardzo smaczne,sałatka ta jest wyśmienita na różne okazje, jako główne danie na obiad, na kolację we dwoje, jako przekąska i dodatkowa sałatka z mięskiem na grilla, jeśli ktoś nie może się doczekać na smażone mięsko na ogniu. :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Anielica32 |