Wiosenna sałatka

Przepis kulinarny
Wiosenna sałatka Zobacz 8 zdjęć

W maju ze wszystkich straganów kuszą nas pierwsze nowalijki. Świeża rzodkiewka, młoda cebulka, zielony ogórek, szczypiorek, koperek, natka pietruszki - i właśnie to wszystko możemy wykorzystać do wiosennej sałatki. Świeże, młode warzywa wzbogacamy lekkim sosem jogurtowym, który świetnie pasuje do tej sałatki.

Składniki:

1 ogórek,
2 pęczki rzodkiewki,
pęczek dymki,
pęczek koperku,
pół pęczka natki pietruszki,
4 jaja,
mały jogurt naturalny,
łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i grubo posiekać.

Ogórek obrać, pokroić w kostkę.

Rzodkiewkę w szerokie słupki.

Posiekać szczypiorek, koperek i natkę pietruszki.

Dwie młode cebulki drobno pokroić.

Wszystkie składniki połączyć.

Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i polać sałatkę.

Lekko wymieszać.

Przełożyć do salaterki.

Jak podawać?

Przed podaniem udekorować ćwiartkami jajka, koperkiem i natką pietruszki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt20 zł

Wiosenna sałatka: Podobne przepisy

Wiosenna sałatka: wypróbuj również

Powiązane Tematy