W maju ze wszystkich straganów kuszą nas pierwsze nowalijki. Świeża rzodkiewka, młoda cebulka, zielony ogórek, szczypiorek, koperek, natka pietruszki - i właśnie to wszystko możemy wykorzystać do wiosennej sałatki. Świeże, młode warzywa wzbogacamy lekkim sosem jogurtowym, który świetnie pasuje do tej sałatki.
Składniki:
1 ogórek,
2 pęczki rzodkiewki,
pęczek dymki,
pęczek koperku,
pół pęczka natki pietruszki,
4 jaja,
mały jogurt naturalny,
łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i grubo posiekać.
Ogórek obrać, pokroić w kostkę.
Rzodkiewkę w szerokie słupki.
Posiekać szczypiorek, koperek i natkę pietruszki.
Dwie młode cebulki drobno pokroić.
Wszystkie składniki połączyć.
Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i polać sałatkę.
Lekko wymieszać.
Przełożyć do salaterki.
Jak podawać?
Przed podaniem udekorować ćwiartkami jajka, koperkiem i natką pietruszki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |