Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka, kawałek mięsa wołowego, po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 4 pomidory, por, cebula, cukinia, marchewka, przyprawy (sól, pieprz, papryka, chili), ziemniaki młode, najlepiej malutkie
Jak przyrządzić?
Gotujemy na parze mięso i warzywa pokrojone w paseczki albo grubą kostkę, ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy mięso będzie gotowe, również kroimy w paski lub duże kostki i łączymy z warzywami, do tego dodajemy obrane ze skórki pomidory i gotujemy, aż puszczą soki i zrobi się sosik. Doprawiamy przyprawami i przekładamy do wazy (można od razu połączyć z ziemniakami i będzie taka zupa mięsno-ziemniaczana) albo podawać osobno.
Jak podawać?
Potrawa zawiera dużo warzyw i mięsa, więc wystarcza sama w sobie, ale można oczywiście serwować np. z sałatą skropioną sosem śmietanowym:)
Uwagi:
Jeżeli nie jesteśmy na diecie, to można dodatkowo zrobić zasmażkę (z masła i łyżki mąki).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | Kaja |