Potrawy z marchewki
PATRYCJA • dawno temuMarchew w diecie dziecka pojawia się już w 5–6 miesiącu życia. Ze względu na lekkostrawność i łatwo przyswajalność, jest jednym z pierwszych pokarmów po mleku matki. Co więcej, marchewka nie uczula. Jest doskonałym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz związków mineralnych: cynku, żelaza, wapnia, miedzi i fosforu. Zawarty w marchewce błonnik reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Z kolei witamina A wzmacnia wzrok i wraz z cynkiem korzystnie wpływa na stan skóry. Chyba nie trzeba dalej przekonywać, że marchewka powinna często gościć na talerzu dziecka.
Poniżej znajdziecie przykładowe potrawy z marchwi dla niemowląt. Oczywiście, nie powinny znaleźć się w jadłospisie dziecka tego samego dnia. Różnorodność to podstawowa zasada zdrowego żywienia, zwłaszcza u małych dzieci. Urozmaicona dieta ma dostarczyć niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników odżywczych. Dlatego komponując dietę dziecka zwróć uwagę na skład witaminowo-mineralny przyrządzanych potraw. Co więcej, nadmiar marchwi, a zwłaszcza zbyt częste przepajanie dziecka sokiem marchewkowym, grozi karotenodermią, czyli zabarwieniem skóry na pomarańczowo.
Pierwsze danie – zupa krem z marchwi
Przygotuj: 3 marchewki, ziemniaka, łyżeczkę masła, łyżeczkę kleiku ryżowego i odrobinę wody.
Sposób przyrządzenia: marchewkę cienko obierz, umyj i sparz wrzątkiem. Podobnie zrób z ziemniakiem. Następnie pokrój warzywa w kostkę (im mniejsza, tym szybciej warzywa się ugotują) i wrzuć do rondelka z niewielką ilością wody (tak, aby zakryła w całości warzywa). Gotuj na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj kleik i masło. Zdejmij rondelek z gazu i przestudź. Zmiksuj całość na jednolity krem. Zupka gotowa.
Drugie danie – ryż z marchewką i królikiem
Przygotuj: 100g mięsa z królika, dużą marchewkę i 2 łyżki ryżu.
Sposób przyrządzenia: ugotuj mięsko w osobnym rondelku. Po zagotowaniu wyłów mięsko i połóż na talerzyku. Gdy ostygnie posiekaj je drobno lub przekręć przez maszynkę do mięsa. Ryż ugotuj na samej wodzie. Na wierzchu rondelka z gotującym się ryżem zawieś metalowe sitko i wrzuć do niego obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Po ugotowaniu na parze, rozdrobnij marchewkę widelcem lub tłuczkiem. Ryż odcedź i również rozgnieć. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Obiadek podawaj, gdy ostygnie. Danie dla dzieci powyżej 8. miesiąca życia.
Deser – sok marchewkowy
Po pierwszym roku życia, możesz przygotować maluszkowi sok marchwiowo-malinowy. To wspaniała propozycja na deser lub podwieczorek. Czego będziesz potrzebować? Wystarczą dwie duże marchewki, garść malin, troszkę soku z cytryny i odrobina miodu.
Opłucz maliny. Wyszorowaną marchew obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Maliny rozgnieć widelcem. Następnie przełóż marchew i maliny do wysokiego naczynia i zalej szklanką przegotowanej wody. Wymieszaj. Przecedź sok marchwiowy przez gazę do miseczki. Przypraw sokiem z cytryny i odrobiną miodu. Podawaj do spożycia od razu po przyrządzeniu. Sok możesz przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż 24 godziny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze