Pory gotowane z sosem winegret - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2-3 młode pory na osobę (tylko białe części),
1 łyżeczka przyprawy jarzynowej,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka startego ostrego sera,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy,
sól,
pieprz,
cukier.

Jak przyrządzić?

Pory wyczyścić, umyć, odkroić białe części i naciąć boki, żeby wypłukać zanieczyszczenia. Następnie gotować pory na parze 6 do 10 min. Dokładnie obsuszyć. Czosnek posiekać, utrzeć z solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodać sok z cytryny i dolać po kropelce oliwę. Wystudzone pory ułożyć na talerzu i polać sosem winegret. Dobrze jest posypać je odrobiną startego parmezanu lub innego startego sera. Pory w sosie winegret można przechować w lodówce do następnego dnia - są wtedy jeszcze lepsze niż od razu po przygotowaniu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
AutorMłoda

Pory gotowane z sosem winegret: Podobne przepisy

Pory gotowane z sosem winegret: wypróbuj również

Przepis na sos winegret

... Sos winegret pasuje idealnie do wszystkich sałatek. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Świetnie nadaje się również do marynowania kurczaka, ryb, owoców morza czy cielęciny. Sprawdź co powinno się znaleźć w sosie winegret, by wszystkie twoje ...

dawno temu

Sos winegret po meksykańsku

... Ten pyszny sos winegret po meksykańsku do doskonały dodatek do ryb i mięs na zimno, drobiu, sałatek, wędlin i warzyw. Warto poznać przepis, by później nadawać swoim przyprawom oryginalny smak ... Przepis na sos winegret podpowiada, że pora teraz ...

dawno temu

Sos winegret - idealny dodatek do sałatek

... Sos winegret to jeden z najpopularniejszych sosów sałatkowych. Wzbogaca ich smak i nadaje im wyrazistości. Czy sos winegret jest zdrowy, ile ma kalorii i z jakich składników go zrobić? ... Sos winegret - skąd pochodzi? Sos winegret pochodzi z ...

dawno temu

Jesienna aranżacja stołu – jak ozdobić strefę jadalnianą?

... Jesień to pora roku, która zazwyczaj nie rozpieszcza nas pogodą, ale jednocześnie stwarza szeroki wachlarz możliwości w jesiennej aranżacji wnętrza. Ciepła paleta barw, w jaką obfituje jesień ... o tej porze roku – złoto, odcień musztardowy, ...

2 tygodnie temu

Przepis na sos beszamelowy

... Sos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale ... podkreśli smak twoich dań. Można stworzyć ...

dawno temu

Kurczak w sosie - jak go zrobić?

... Kurczak w sosie to nie tylko pyszna potrawa, ale przede wszystkim zdrowa. Nie ma tu smażenia na tłuszczu, ani nawet pieczenia. Tylko wspaniałe, delikatne gotowane mięso ze znakomitym sosem i pełną ... z dodatkiem soli i pieprzu lub vegety. Krok ...

dawno temu

Sałatka z pora i jajek

... Sałatka z pora i jajek jest szybka i zdrowa. Warto dostarczać organizmowi niezbędnych składników, zwłaszcza teraz, gdy grypa szaleje. Por jest bogatym źródłem witamin A, C, E i B6, a także potasu ... się także najważniejszym i najzdrowszym ...

dawno temu

Maseczki zwężające pory - pora na zminę

... Maseczki zwężające pory są bardzo popularne, a to dlatego, że wiele z nas ma problem z rozszerzonymi porami. Na szczęście nie jesteśmy zupełnie bezbronne. Są sposoby, które pomogą nam poprawić wygląd ... charakteryzują niestety rozszerzone pory. ...

dawno temu

Rozszerzone pory - jak sobie z nimi poradzić?

... Rozszerzone pory to problem wielu kobiet, zwłaszcza tych, które borykają się z tłustą i mieszaną cerą. Takie powiększone pory to niezbyt estetyczny widok, a co gorsze stają się często źródłem wągrów ... i pryszczy. Pojawia się więc kolejny ...

dawno temu

Jak zmniejszyć rozszerzone pory?

... Jeśli masz cerę z rozszerzonymi porami, na pewno chciałabyś je zmniejszyć. To marzenie wielu kobiet. Niestety nie możemy zmniejszyć porów na stałe, ale możemy nauczyć się jak postępować z takim rodzajem cery, aby pory wydawały się optycznie ...

dawno temu

Gotowanie w Kopenhadze

... Dieta Kopenhaska jest zainteresowanym sposobami odchudzania doskonale znana. A czy znacie festiwal Kopenhaskie Gotowanie? Jeśli nie – najwyższa pora to nadrobić. Są bowiem imprezy ... , na których miłośników kuchni nie powinno zabraknąć. Do ...

dawno temu

Jak się gotuje szparagi?

...   Jeśli chcemy wyciągnąć z nich kwintesencję właściwości, na początek warto zwrócić uwagę na wygląd. Świeże szparagi muszą być jędrne, a ich końcówki nie mogą być suche i spękane. Jeśli już dokonamy zakupu tych właściwych, pora przystąpić do ...

dawno temu

Sałatka z sosem czosnkowym

... Zima to najlepsza pora roku na jedzenie czosnku, warto więc zrobić sobie sałatkę z sosem czosnkowym. To doskonały pomysł na śniadanie czy kolację, no może nie na romantyczną kolację, zapach czosnku nie jest zbyt pociągający. Dostarcz swojemu ...

dawno temu

Potrawy z porem

... wplatać w serwowane dania jak najczęściej. Tak też jest z porem. Jakie specjały możemy wykonać wykorzystując to warzywo? ... z serem żółtym, czerwoną fasolką oraz majonezem. Całość dopraw solą i pieprzem. Chłodnik – białą część pora ugotuj z ...

dawno temu

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... Chcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita ... wszystko dobrze wymieszać. 5. Gotowana ...

dawno temu

Sos cebulowy

... Sos cebulowy znakomicie pasuje do kotletów siekanych, kopytek czy kaszy gryczanej. Warto poznać jego recepturę, by móc w prosty sposób podkreślić smak swoich ulubionych potraw. Jak wiecie przepis na sos nie może być zbyt skomplikowany, więc nie ...

dawno temu

Przepis na sos musztardowy

... Kiedy codzienne obiadki zaczynają wiać nudą, a nasz kubki smakowe domagają się czegoś „na ząb” pora wprowadzić w nasz jadłospis coś, co wydobędzie głębię potraw i nada daniom wykwintnego aromatu ... . Receptą na sukces jest w tym przypadku sos, ...

dawno temu

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

... waniliowymi. Polędwiczki do tej pory tylko w sosie mojej mamy. Nigdy nie podawałam ich razem. Marka KAMIS zainspirowała mnie do takiego połączenia. Polędwiczka, jabłko i aromat szałwii. ... waniliowymi. Polędwiczki do tej pory tylko w sosie ...

dawno temu

Sos tatarski

... , jaką formę i smak ma posiadać przyrządzana przez nas potrawa. Jednym z takich szczegółów częstokroć pomijanych w wielu kulinarnych opracowaniach są różnego rodzaju sosy ... . Być może to właśnie o nim zapomniałaś, przyrządzając domową sałatkę, ...

dawno temu

Sos do łososia

... Sałatka z łososiem, płaty łososia na kanapkach, łosoś gotowany na parze, w końcu zupa rybna z łososiem – to tylko niektóre z najczęściej jadanych propozycji, w których główną rolę odgrywa ... wielu potraw z łososia jest składający się na nie ...

dawno temu

Powiązane Tematy