Składniki:
2-3 młode pory na osobę (tylko białe części),
1 łyżeczka przyprawy jarzynowej,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka startego ostrego sera,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy,
sól,
pieprz,
cukier.
Jak przyrządzić?
Pory wyczyścić, umyć, odkroić białe części i naciąć boki, żeby wypłukać zanieczyszczenia. Następnie gotować pory na parze 6 do 10 min. Dokładnie obsuszyć. Czosnek posiekać, utrzeć z solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodać sok z cytryny i dolać po kropelce oliwę. Wystudzone pory ułożyć na talerzu i polać sosem winegret. Dobrze jest posypać je odrobiną startego parmezanu lub innego startego sera. Pory w sosie winegret można przechować w lodówce do następnego dnia - są wtedy jeszcze lepsze niż od razu po przygotowaniu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | Młoda |