Pory gotowane z sosem winegret

Przepis kulinarny

Składniki:

2-3 młode pory na osobę (tylko białe części),
1 łyżeczka przyprawy jarzynowej,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka startego ostrego sera,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy,
sól,
pieprz,
cukier.

Jak przyrządzić?

Pory wyczyścić, umyć, odkroić białe części i naciąć boki, żeby wypłukać zanieczyszczenia. Następnie gotować pory na parze 6 do 10 min. Dokładnie obsuszyć. Czosnek posiekać, utrzeć z solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodać sok z cytryny i dolać po kropelce oliwę. Wystudzone pory ułożyć na talerzu i polać sosem winegret. Dobrze jest posypać je odrobiną startego parmezanu lub innego startego sera. Pory w sosie winegret można przechować w lodówce do następnego dnia - są wtedy jeszcze lepsze niż od razu po przygotowaniu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
AutorMłoda

Pory gotowane z sosem winegret: Podobne przepisy

Pory gotowane z sosem winegret: wypróbuj również

Powiązane Tematy