Dzwonka łososia dla smakoszy

Przepis kulinarny

Składniki:

4 dzwonka łososia (surowe),
4 ząbki czosnku,
pieprz biały,
sól,
cytryna,
bazylia,
marchewka,
brokuł,
odrobina masła

Jak przyrządzić?

Dzwonka łososia (ze skórką) skrapiamy delikatnie cytryną, obsypujemy białym pieprzem i solą oraz obkładamy posiekanym w plasterki czosnkiem i bazylią. Odstawiamy na 1 godz., aby ryba przeszła aromatem ziół. Następnie układamy na jednym poziomie parowaru rybkę, a w szerszej misce marchewkę i podzielony na mniejsze części brokuł.Całość gotujemy na parze ok. 20 min.

Potrzebne przybory:

Do przygotowania potrawy niezbędny jest parowar, gdyż tylko przy jego zastosowaniu uzyskamy smaczne danie i zachowamy wszystkie wartości odżywcze.

Jak podawać?

Na talerzu układamy liść sałaty, a na nim aromatycznego łososia. Danie obkładamy dookoła brokułami i marchewką. Warzywa polewamy odrobiną masła. Na koniec dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Uwagi:

Masło należy rozpuścić w rondelku lub na patelni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
AutorBeata

Dzwonka łososia dla smakoszy: Podobne przepisy

Dzwonka łososia dla smakoszy: wypróbuj również

Powiązane Tematy