Składniki:
4 dzwonka łososia (surowe),
4 ząbki czosnku,
pieprz biały,
sól,
cytryna,
bazylia,
marchewka,
brokuł,
odrobina masła
Jak przyrządzić?
Dzwonka łososia (ze skórką) skrapiamy delikatnie cytryną, obsypujemy białym pieprzem i solą oraz obkładamy posiekanym w plasterki czosnkiem i bazylią. Odstawiamy na 1 godz., aby ryba przeszła aromatem ziół. Następnie układamy na jednym poziomie parowaru rybkę, a w szerszej misce marchewkę i podzielony na mniejsze części brokuł.Całość gotujemy na parze ok. 20 min.
Potrzebne przybory:
Do przygotowania potrawy niezbędny jest parowar, gdyż tylko przy jego zastosowaniu uzyskamy smaczne danie i zachowamy wszystkie wartości odżywcze.
Jak podawać?
Na talerzu układamy liść sałaty, a na nim aromatycznego łososia. Danie obkładamy dookoła brokułami i marchewką. Warzywa polewamy odrobiną masła. Na koniec dekorujemy listkiem świeżej bazylii.
Uwagi:
Masło należy rozpuścić w rondelku lub na patelni.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Beata |