Składniki:
sałata, ogórek, pęczek rzodkiewek, tacka kiełków fasoli mung, 1/4 szkl. gęstej śmietany, 1/4 szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz cayenne
Jak przyrządzić?
Liście sałaty opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Ogórek umyć, wytrzeć i pokroić w cieniutkie plastry. Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w słupki. Kiełki fasoli mung sparzyć. W salaterce wymieszać sałatę, rzodkiewki, ogórek i kiełki. Wymieszać śmietanę z jogurtem, dodać sok z wyciśniętej pomarańczy oraz musztardę. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Sałatkę zalać sosem.
Jak podawać?
Podawać z grzankami z razowca.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | milla |