Składniki:
1 mały kurczak,
2 czerstwe bułki ok. 10 dag,
2/3 szklanki chudego mleka,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
białko z 2 jajek,
2 łyżki bułki tartej,
zielona pietruszka,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Kurczaka wyfiletować, podzielić na mniejsze kawałki, zemleć w maszynce razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami. Doprawić solą i pieprzem. Masę utrzeć, dodając posiekaną pietruszkę. Ubić pianę z białek, dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej oliwą i obsypanej tartą bułką formy budyniowej. Gotować na parze około 1 godziny. Przed podaniem posypać obficie zieloną pietruszką.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami, ryżem, gotowanymi warzywami, surówkami i sosem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Autor | gosiaczek |