Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego,
200 g ryżu,
1 cebulka,
1 główka czosnku,
liście kapusty pekińskiej lub włoskiej,
sól, pieprz,
koperek,
kilka różyczek kalafiora lub brokółów,
1 marchewka.
Sos:
1 przecier pomidorowy,
2 łyżki mąki,
1 łyżka śmietany,
przyprawy do smaku.
Jak przyrządzić?
Mięso zemleć. Ryż umieścić w pojemniczku, wlać tyle wody, aby przykryć zawartość. Gotować do miękkości. Liście kapusty sparzyć, ścinając twarde części. Cebulę i czosnek rozdrobnić. Ryż z mięsem i przyprawami wymieszać, zawinąć w liście kapusty, formując gołąbki (można związać). Gotować ok. 60 min. Z pozostałej z gotowania wody zrobić sos, dodając i mieszając składniki ze sobą i chwilę gotując. Podawać wg upodabania, przystrajając koperkiem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Do zawinięcia liści można użyć nitki, by się gołąbki nie rozleciały.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Luiza |