Sałatka arbuzowa

Przepis kulinarny

Składniki:

1 arbuz, 1 ogórek pokrojony w kostkę, 3 szalotki pokrojone w piórka, 70 g roszponki, 8 rzodkiewek pokrojonych w półplasterki, 15 g podsmażonych migdałów, 50 g kiełków soi (moga być inne), 3 łyżki miodu, 1 łyżka octu winnego, 3-4 łyżki oleju arachidowego, sól i świeżo zmielony pieprz

Jak przyrządzić?

Wyjąć pestki z arbuza, delikatnie wyciąć miąższ i pokroić w kostkę. Do jednej miski przełożyć ogórek, rzodkiewki, opłukane kiełki i szalotki. Dodać arbuza i roszponkę, dokładnie wymieszać.Sos do sałatki: sok z arbuza wymieszać z miodem i octem, olejem i prażonymi migdałami. Przyprawić solą i pieprzem.Sałatkę polać sosem.

Potrzebne przybory:

do przygotowania: nóż i wyobraźnia, do podania: 6 miseczek + widelce

Jak podawać?

W miseczkach, najlepiej schłodzoną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćniska
Autormisiurski

Sałatka arbuzowa: Podobne przepisy

Sałatka arbuzowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy