Składniki:
1 arbuz, 1 ogórek pokrojony w kostkę, 3 szalotki pokrojone w piórka, 70 g roszponki, 8 rzodkiewek pokrojonych w półplasterki, 15 g podsmażonych migdałów, 50 g kiełków soi (moga być inne), 3 łyżki miodu, 1 łyżka octu winnego, 3-4 łyżki oleju arachidowego, sól i świeżo zmielony pieprz
Jak przyrządzić?
Wyjąć pestki z arbuza, delikatnie wyciąć miąższ i pokroić w kostkę. Do jednej miski przełożyć ogórek, rzodkiewki, opłukane kiełki i szalotki. Dodać arbuza i roszponkę, dokładnie wymieszać.Sos do sałatki: sok z arbuza wymieszać z miodem i octem, olejem i prażonymi migdałami. Przyprawić solą i pieprzem.Sałatkę polać sosem.
Potrzebne przybory:
do przygotowania: nóż i wyobraźnia, do podania: 6 miseczek + widelce
Jak podawać?
W miseczkach, najlepiej schłodzoną.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Autor | misiurski |