Składniki:
30 dag mąki,
8 dag masła,
2 dag drożdży,
2 jajka,
szczypta soli,
2 łyżki cukru
Jak przyrządzić?
Drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpłyną, dolać ciepłe mleko, mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem, dodać stopione masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć na stół, uformować wałek i odcinać równe porcje wielkości orzecha włoskiego, kształtować z nich kulki, ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Płaski garnek napełnić do połowy wodą, obwiązać gazą, wodę zagotować, na gazie ułożyć kluski. Gotować około 10 min. Przed zdjęciem z ognia sprawdzić patyczkiem, czy kluski nie są surowe. Podawać do pieczeni cielęcej.
Jak podawać?
Podawać najlepiej do pieczeni cielęcej!
Uwagi:
Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka, tak by można go było przykryć pokrywką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Sylwia |