Składniki:
1 okrągła bułka grahamka,
2 plastry pomidora,
2 liście sałaty,
3 cienkie plastry cebuli,
6 plasterków ogórka,
1/4 piersi kurczaka.
Składniki sosu koperkowego:
1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka majonezu light,
1/10 szklanki koperku,
szczypta soli,
szczypta pieprzu.
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka wrzucamy do wody, do której dodajemy kostke rosołową i szczyptę soli. W oczekiwaniu na mięso sporządzamy sos. Należy wymieszać jogurt z majonezem light i koperkiem, do smaku dodajemy szczyptę soli. Następnie bułkę dzielimy na połowę. Smarujemy cienko obie części grahamki i kolejno kładziemy sałatę, pomidor, cebulę, ogórek, kurczaka, ogórek, cebulę, pomidor, sałatę i na koniec polewamy sosem. Wszystko zamykamy w bułce.
Potrzebne przybory:
nóż, deska do krojenia, miseczka, garnek, łyżka
Jak podawać?
Można ją podawać zarówno na przyjęciu dla dzieci, rodzinie na obiad, jak i na spotkaniu z przyjaciółmi, ponieważ obecnie jest wiele osób na diecie i cenią sobie, że myśli się również o nich.
Uwagi:
Koperek do sosu musi być bardzo drobno posiekany. Do sosu można dodać średni ogórek kiszony, również bardzo drobno posiekany.Jest to bardzo prosta, szybka, niskokaloryczna, niskotłuszczowa i niewymagająca specjalistycznych przyborów potrawa.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | 190 kcal |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | bronxu |