Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti, 185 g tuńczyka w sosie własnym (puszka) , 2 duże cebule , 1/2 główki czosnku, 150 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki startego sera mozzarella, sól, świeżo zmielony pieprz
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać odsączonego tuńczyka. Całość dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać jogurt i starty żółty ser, jeszcze chwilę poddusić. Gdy ser się rozpuści, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać?
Makaron polewamy sosem z tuńczykiem.
Uwagi:
Trzeba uważać, żeby nie przypalić czosnku, będzie wtedy gorzki i popsuje smak potrawy. Połączenie czosnku, cebuli i tuńczyka daje specyficzny smak i aromat (nie każdemu smakuje).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Emilia |