Składniki:
4 filety z dorsza po 150 g, olej, 2 pory, 2 cebule pokrojone w talarki, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka curry, pojemniczek świeżej śmietany, 100 g tartego żołtego sera
Jak przyrządzić?
Piekarnik nagrzać do temperarury 200 st. C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pory, na nich filety. Cebulę zeszklić na małym ogniu na oliwie z oliwek. Dodać curry, krótko podsmażyć, wlać śmietanę. Wymieszać, polać filety, posypać serem i wstawić do piekarnika. Piec około pół godziny na kolor złotobrązowy.
Potrzebne przybory:
naczynie żarooporne
Jak podawać?
Podawać z pomidorami pieczonymi z czosnkiem. Pomidory wyszypułkowane, nacięte o góry na krzyż, z odciętym plasterkiem od dołu piecze się przez 10 minut w temperaturze 200 st. C, w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z dodatkiem 3 posiekanych ząbków czosnku. Przed podaniem posypuje się pieprzem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | teresa |