Dorsz z pieczonymi pomidorami

Przepis kulinarny

Składniki:

4 filety z dorsza po 150 g, olej, 2 pory, 2 cebule pokrojone w talarki, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka curry, pojemniczek świeżej śmietany, 100 g tartego żołtego sera

Jak przyrządzić?

Piekarnik nagrzać do temperarury 200 st. C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pory, na nich filety. Cebulę zeszklić na małym ogniu na oliwie z oliwek. Dodać curry, krótko podsmażyć, wlać śmietanę. Wymieszać, polać filety, posypać serem i wstawić do piekarnika. Piec około pół godziny na kolor złotobrązowy.

Potrzebne przybory:

naczynie żarooporne

Jak podawać?

Podawać z pomidorami pieczonymi z czosnkiem. Pomidory wyszypułkowane, nacięte o góry na krzyż, z odciętym plasterkiem od dołu piecze się przez 10 minut w temperaturze 200 st. C, w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z dodatkiem 3 posiekanych ząbków czosnku. Przed podaniem posypuje się pieprzem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt15 zł
Autorteresa

Dorsz z pieczonymi pomidorami: Podobne przepisy

Dorsz z pieczonymi pomidorami: wypróbuj również

Powiązane Tematy