Składniki:
1 kg ryżu, 1/2 kg mięsa wołowego, 2 czerwone papryki, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 2 marchewki, 1 ząbek czosnku (lub więcej, jak kto lubi), beztłuszczowa śmietanka, sos sojowy, oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
Ryż zagotować.Mięso wołowe pokroić w drobne kawałki, razem z cebulą podsmażyć na patelni, używając oliwy z oliwek. Po około 8-10 minutach odstawić. Paprykę, marchew pokroić w drobne kawałki, wrzucić na patelnię i poddusić na małym ogniu kilka minut, przyprawić odrobiną soli i pieprzu, zalać odrobiną śmietany, wcisnąć czosnek i do smaku dodać odrobinę sosu sojowego. Wszystko razem chwilkę poddusić, dorzucić wcześniej przygotowane mięso, wszystko razem dokładnie wymieszać.Tak przygotowany sos podajemy razem z ryżem, palce lizać!
Potrzebne przybory:
patelnia, 2 miski (na ryż i na sos), nóż:)
Jak podawać?
Koniecznie na ciepło:)
Uwagi:
Trzeba być ostrożnym, przygotowując warzywa, nie można za długo trzymać ich na patelni, gdyż gdy staną się zbyt miękkie, będą niesmaczne. Miłośnikom pikantnych potraw proponuję dodać więcej czosnku, a także odrobinę chili.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kamila |