Składniki:
200 g makaronu spaghetti, 100 g piersi kurczaka, czosnek granulowany, dowolne zioła (bazylia, oregano itp.), 1 sos serowy Knorr, warzywa: brokuły, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, marchew, (razem ok. 200-300 g), 1 łyżka oleju
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente, odcedzmy, przelewamy zimna wodą. Warzywa wszyskie razem gotujemy na parze do momentu, aż będą ugotowane, ale chrupiące.Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy wcześniej obtoczone w czosnku i ziołach kawałki piersi i smażymy na złoty kolor. Przyrządzamy sos serowy wg przepisu na opakowaniu. Na talerzu rozkładamy kopiec makaronu,w środku robimy dołek, gdzie umieszczamy aromatyczną pierś, natomiast poza makaronem umieszczamy kolorowe warzywa. Całość tworzy kolorowy wieniec na talerzu. Dowolnie polewamy potrawę sosem serowym
Potrzebne przybory:
naczynie do gotowania na parze lub specjalne sitko, które umieszczamy na garnku z gotującą się wodą
Jak podawać?
Podawać można według własnej koncepcji, natomiast mój pomysł podałam powyżej.
Uwagi:
Makaron można podawać z innym sosem i dodatkowo posypać tartym serem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | iza |