Składniki:
4 mrożone filety z ryby pangi,
sok z 1 cytryny,
20 pomidorków koktajlowych,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 pęczek świeżej bazylii,
suszone papryczki pepperoncino lub chili,
2 ząbki czosnku,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i rozkruszone papryczki, chwilę dusić, uważając, by czosnek się nie zrumienił. Wlać wino, gotować na mocnym ogniu, gdy połowa płynu odparuje, dodać przekrojone na pół pomidorki, gotować dalej, gdy prawie cały płyn wyparuje, doprawić solą i pieprzem, dodać listki bazylii. W międzyczasie przygotować rybę: zamrożone filety włożyć do urządzenia do gotowania na parze i rozmrozić (10 min), następnie skropić sokiem z cytryny i gotować na parze przez 5 min (program ryby, 100 st. C). Ugotowane filety przełożyć na półmisek, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, polać sosem, podawać.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | OLa |