Składniki:
mały bakłażan, 10 dag rukoli, czerwona cebula, papryczka chili, 2 pomidory, 4 łyżki oliwy ziołowej, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Bakłażan myję, osuszam i odcinam końce, kroję w kostkę razem ze skórką. Chili myję, oczyszczam i kroję w cienkie krążki. Bakłażan i chili szybko podsmażam na oliwie ziołowej. Rukolę opłukuję, osuszam i odrywam twarde końce łodyżek, kroję w półplasterki. Pomidory siekam. Do salaterki wkładam bakłażan z chili, cebulę, rukolę i pomidory. W miseczce mieszam zalewę z pomidorów z octem balsamicznym i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Sałatkę polewam sosem i mieszam.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | alicja |