Bakłażanowa wieżyczka

Przepis kulinarny

Składniki:

2 bakłażany,
20 dag mielonego mięsa z indyka,
1/2 suchej bułki,
jajko,
3 łyżki startego parmezanu,
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki estragonu,
sól, pieprz, oliwa,
200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki),
czosnek

Jak przyrządzić?

Bakłażana umyć, nie obierać, pokroić na niezbyt grube plastry. Każdy plaster posolić i odstawić na ok. 20 min.Bułkę namoczyć w bulionie. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką, parmezanem i ziołami.Z plastrów bakłażana zetrzeć nadmiar wody, posmarować oliwą, ułożyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku i nałożyć mięso. Przykryć drugim plastrem bakłażana.Wieżyczki ułożyć w naczyniu do parowania i gotować 20 min.

Jak podawać?

Wieżyczki smakują najlepiej podane z sosem pomidorowym.

Uwagi:

Wieżyczki można zrobić wielowarstwowe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Autorewa barbara

Bakłażanowa wieżyczka: Podobne przepisy

Bakłażanowa wieżyczka: wypróbuj również

Powiązane Tematy