Składniki:
2 bakłażany,
20 dag mielonego mięsa z indyka,
1/2 suchej bułki,
jajko,
3 łyżki startego parmezanu,
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki estragonu,
sól, pieprz, oliwa,
200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki),
czosnek
Jak przyrządzić?
Bakłażana umyć, nie obierać, pokroić na niezbyt grube plastry. Każdy plaster posolić i odstawić na ok. 20 min.Bułkę namoczyć w bulionie. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką, parmezanem i ziołami.Z plastrów bakłażana zetrzeć nadmiar wody, posmarować oliwą, ułożyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku i nałożyć mięso. Przykryć drugim plastrem bakłażana.Wieżyczki ułożyć w naczyniu do parowania i gotować 20 min.
Jak podawać?
Wieżyczki smakują najlepiej podane z sosem pomidorowym.
Uwagi:
Wieżyczki można zrobić wielowarstwowe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | ewa barbara |