Składniki:
szpinak (wg własnych potrzeb),
por,
brokuły,
sos sojowy,
przyprawy
Jak przyrządzić?
Najpierw gotujemy szpinak na parze około 5 min. Wyjmujemy i polewamy sosem sojowym z imbirem. Następnie posypujemy uprażonym sezamem.Gotujemy pory na parze od 5 do 10 min. Wyjmujemy i polewamy klasycznym sosem winegret. Brokuły gotujemy na parze około minuty. Miksujemy: oliwę, sok z limonki, chili, sól, pieprz. Maczamy brokuły w sosie. Polecam - palce lizać!
Jak podawać?
Jako przystawkę lub jako sałatkę do głównych dań.
Uwagi:
Do przyrządzenia tych przystawek niepotrzebny jest żaden talent kulinarny - są bardzo proste i szybkie, dobre na niespodziewane okazje.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Błażej |