Składniki:
ćwiartka średniej wielkości dyni,
4 żółtka,
2 dag masła,
3 łyżki tartej bułki,
kilka gorzkich migdałów,
cukier do smaku,
kieliszek araku
Jak przyrządzić?
Dynię kroję w kawałki, obgotowuję w słonej wodzie i przecieram przez sito.Łyżkę masła ucieram z żółtkami, dodaję tartą bułkę, migdały drobno posiekane, dwie lub trzy łyżki cukru do smaku.Całość mieszam z przetartą dynią i z ubitą pianą z pozostałych białek.Do masy wlewam na koniec duży kieliszek dobrego araku.Masą wypełniam formy wysmarowane masłem i wysypane tartą bułką.Miski wstawiam do parowaru. Gotuję 30 minut.Smacznego!
Jak podawać?
Budyń podaję polany zrumienionym masłem lub chaudeau waniliowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | BACA |