Dyniowy budyń - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ćwiartka średniej wielkości dyni,
4 żółtka,
2 dag masła,
3 łyżki tartej bułki,
kilka gorzkich migdałów,
cukier do smaku,
kieliszek araku

Jak przyrządzić?

Dynię kroję w kawałki, obgotowuję w słonej wodzie i przecieram przez sito.Łyżkę masła ucieram z żółtkami, dodaję tartą bułkę, migdały drobno posiekane, dwie lub trzy łyżki cukru do smaku.Całość mieszam z przetartą dynią i z ubitą pianą z pozostałych białek.Do masy wlewam na koniec duży kieliszek dobrego araku.Masą wypełniam formy wysmarowane masłem i wysypane tartą bułką.Miski wstawiam do parowaru. Gotuję 30 minut.Smacznego!

Jak podawać?

Budyń podaję polany zrumienionym masłem lub chaudeau waniliowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł
AutorBACA

Dyniowy budyń: Podobne przepisy

Dyniowy budyń: wypróbuj również

Powiązane Tematy