Składniki:
1 kg filetu z łososia (ze skórą),
kawałek (2 cm) świeżego imbiru,
mała papryczka chili,
sól, pieprz (najlepiej biały lub cytrynowy),
sok z cytryny,
1-2 łyżeczki miodu naturalnego,
ew. posiekany ząbek czosnku.
Sos:
250 g mrożonych krewetek koktajlowych,
1-2 łyżki oliwy extra vergine + łyżeczka masła,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz (najlepiej biały lub cytrynowy),
sok z cytryny,
mały pęczek natki pietruszki,
opakowanie gęstego jogurtu (najlepszy jest Bałkański),
ew. 1/3 szklanki białego wina wytrawnego (ale nie jest konieczne).
Dodatkowo:
zielona fasolka szparagowa,
ryż (najlepiej brązowy lub zwykły wymieszany z dzikim).
Jak przyrządzić?
Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, papryczkę chili i natkę pietruszki drobno posiekać (z papryczki przed posiekaniem usunąć pestki). Rybę oprószyć solą i pieprzem. Krewetki rozmrozić, opłukać w zimnej wodzie i skropić odrobiną soku z cytryny.Przygotować marynatę: sok z cytryny, imbir, chili i miód wymieszać w miseczce i zalać marynatą rybę (można ew. do marynaty dodać posiekany ząbek czosnku). Włożyć rybę do lodówki na minimum pół godziny.Przygotować sos: na oliwie z masłem podsmażyć posiekany czosnek i po chwili dodać krewetki. Smażyć chwilę, aż krewetki się zaróżowią i skurczą, a następnie dodać wino i mieszając, smażyć, aż wino odparuje do połowy. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać (trzeba uważać, żeby się nie zwarzył, dlatego dobrze jest go wcześniej posolić i wymieszać z odrobiną sosu powstałego ze smażenia krewetek). Po chwili dodać natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku i dusić pod przykryciem ok. 10-15 min (na małym ogniu), co chwile mieszając.Ryż ugotować z dodatkiem soli i odrobiny oliwy, a fasolkę z dodatkiem soli i łyżeczki cukru.Do dolnego naczynia parowaru włożyć fasolkę, a do górnego rybę (skórą do dołu) – całość gotować ok. 15 min. Ryż ugotować w wodzie.
Potrzebne przybory:
parowar, patelnia, drewniana łyżka do mieszania, miska na marynatę, deska do krojenia, nóż
Jak podawać?
Na talerz wyłożyć rybę i ryż i polać całość sosem krewetkowym. Fasolkę podać oddzielnie.
Uwagi:
Zamiast jogurtu do sosu można użyć gęstej śmietany.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Natalia Żurowska |