Składniki:
urocza marchewka, piękne brokuły, czarujący kalafior, zgrabne szparagi, tajemnicza sałata, zmysłowa rzodkiewka, ogórek, energetyczny pomidor
Jak przyrządzić?
Zauroczenie - warzywa opłukujemy pod strumieniem bieżącej wody, odcinamy części twarde, przegniłe, nienadające się do spożycia, ewentualnie usuwamy także skórki.Randka - kroimy warzywa na kawałki: serduszka, gwiazdeczki i umieszczamy z misce parowaru na 20 minut.Zakochanie - warzywa wyciągamy z parowaru i skrapiamy oliwą połączoną z kwaskiem cytrynowym, winnym octem i ziołami prowansalskimi.Miłość - nakładamy warzywa na miseczki wyżłobione w połówkach dyni i delektujemy się naszym uczuciem.
Potrzebne przybory:
parowar (ewentualnie garnuszek z wodą i sitkiem),fartuszek, dobre chęci
Jak podawać?
Na miseczkach wydrążonych poprzez usunięcie miąższu z połówek dyni.
Uwagi:
Słusznie od wieków nasze babki mawiają "przez żołądek do serca".Przy przygotowaniu potraw bardzo ważny jest także strój - seksowany fartuszek doda smaczku tej potrawie.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | justunia1 |