Składniki:
Ciasto: 1/2 szklanki roztopionego masła, 1 szklanka mąki, 6 łyżek cukru pudru.
Wierzch owocowy: 2 jaja, półtorej szklanki cukru, 4 łyżki mąki, 3 szklanki b. drobno skrojonego rabarbaru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Jak przyrządzić?
Składniki ciasta mieszamy i ugniatamy na płasko na blasze lub w naczyniu do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 st. C.Resztę składników mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Potrzebne przybory:
blacha lub naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Pyszne na ciepło z lodami waniliowymi.
Uwagi:
Ciasto bardzo orzeźwiające w smaku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bagatelka |