Składniki:
Makaron z twardej pszenicy, może być włoski, w kształcie kolanek, wstążeczek, motylków,
oliwa z oliwek, 1 pomidor, 20 dag pieczarek, 1 mała cebulka, 2 plasterki szynki lub chudej kiełbasy szynkowej, sól.
Jak przyrządzić?
Cebulkę kroimy w kostkę lub plasterki. Pomidor kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy wg uznania. Na dno garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i zasmażamy najpierw samą cebulkę krojoną w kostkę, potem dodajemy pomidory, potem dodajemy pieczarki i zasażamy ok. 10-15 minut. Potem dolewamy wody z kranu (więcej niż 1/2 garnka), solimy i zagotowujemy. Jak zacznie wrzeć, wsypujemy kluski. Należy uważać, by nie kipiały, bo najlepiej gotować je na ostrym ogniu. Czas gotowania podany jest na opakowaniu. My Polacy wolimy je troszkę miększe, więc można gotować 3-4 minuty dłużej, niż podano na opakowaniu.
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, łyżka wazowa
Jak podawać?
Podajemy na głęokich talerzach. Nakładać najlepiej łyżką wazową z odrobiną zalewy, tak by kluski nie były suche. Po wlożeniu posypujemy krojoną w drobną kostkę szynką. Niewiele - 1-2 płaskie łyżki na talerz. We Włoszech posypują potrawy serem parmezanem, ponieważ u nas jest drogi, nie używamy go do tej potrawy.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | makota |