Składniki:
10 dag kaszy gryczanej,
sól,
5 dag masła,
cebula,
2 jajka ugotowane na twardo,
pieprz,
80 dag sprawionego lina bez głowy,
łyżeczka mąki,
1/2 pęczka pietruszki i kopru,
20 dag kwaśnej śmietany
Jak przyrządzić?
Ugotować w parowarze kaszę w naczyńku do ryżu z dodatkiem soli i 2 dag masła, aż będzie lekka i sypka. Ugotowaną kaszę ostudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 10 g masła.Jajka posiekać, wymieszać z cebulą, popieprzyć i dodać do kaszy. Rybę opłukać wewnątrz i zewnątrz, osuszyć. Wewnątrz lekko natrzeć solą i napełnić kaszą. Otwór w brzuchu zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Pozostałe masło roztopić, lekko natłuścić naczynie żaroodporne. Rybę ułożyć w naczyniu, oprószyć mąką i pokropić pozostałym masłem. Przykryć folią aluminiową. Gotować w parowarze około 20 minut.Zieleninę drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną i polać nią rybę. Ponownie włożyć do parowaru i gotować dalsze 15 minut.
Potrzebne przybory:
nici lub wykałaczki
Jak podawać?
Podawać w miseczce, w której przygotowywano.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Anusia |