Składniki:
5 porcji kurczaka (mogą być filety z piersi, jeśli chcemy by potrawa była mało kaloryczna, lub udka - wtedy będzie bardziej kaloryczna),
10 młodych ziemniaczków, w miarę równych,
2 łyżki masła lub margaryny,
1 brokuł,
marynata do mięsa + dressing (ja użyłam oryginalnego, cebulowo-pomidorowego Delecty),
200 g jogurtu naturalnego,
sól
Jak przyrządzić?
Porcje mięsa obsypujemy marynatą i pozostawiamy na 30 minut pod przykryciem.Ziemniaczki dokładnie myjemy, nie obieramy, jedynie nacinamy w kształcie krzyżyka, powstałe w ten sposób rowki wypełniamy masłem i lekko solimy.Ziemniaki układamy na dolnym ruszcie kombiwaru i ustawiamy temperaturę na 200 stopni i czas 30 minut.Po 30 minutach na górnym ruszcie układamy marynowane porcje kurczaka, ustawiamy czas na 15 minut i temperaturę 200 stopni.Po 15 minutach przekładamy kurczaka na drugą stronę, a pomiędzy wkładamy różyczki brokuła, ustawiamy czas na 15 minut, temperatura pozostaje bez zmian.Teraz przyrządzamy dressing, w tym celu proszek mieszamy z jogurtem i pozostawiamy na 15 minut.Potrawa jest gotowa po 60 minutach pieczenia.
Potrzebne przybory:
kombiwar lub piekarnik z rusztem
Jak podawać?
Na talerzu układamy porcję kurczaka, dwa ziemniaczki (jemy je łącznie z upieczonymi łupinkami), kilka różyczek brokuła, całość polewamy dekoracyjnie dressingiem.
Uwagi:
Zamiast brokułów można użyć kalafiora, fasolki, ważne jest, by nie piec za długo. Można także podać warzywa całkiem surowe, polane dressingiem są wyjątkowo smaczne, a przy tym nie tracimy ich wartości odżywczych.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | jula125 |