Składniki:
15 dag kaszy gryczanej, 40 dag sera twarogowego, 1 łyżeczka masła, tarta bułka, 1 jajko, oliwa z oliwek, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Kaszę przebrać, przemyć na sicie i ugotować na półsypko (tzn. wsypując na dwie objętości wrzącej wody jedną objętość kaszy) z dodatkiem masła i soli. Rondelek z kaszą doprowadzić kilkakrotnie do wrzenia i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Mniej więcej po trzydziestu minutach kasza powinna być ugotowana. W międzyczasie ser rozcieramy widelcem na gładką masę. Następnie kaszę łączymy z serem i formujemy z masy wałeczki mniej więcej 2-cm szerokości i 5-cm długości. Na talerzyk wysypać bułkę tartą, w miseczce roztrzepać jajko i panierować wałeczki (najpierw obtaczamy w jajku, następnie w bułce). Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, aż się zrumienią.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, piekarnik lub prodiż i trochę dobrej woli.
Jak podawać?
Przede wszystkim potrawę należy podawać na gorąco. Wybornie smakuje polana śmietaną i podana na kopcu z surowych rzodkiewek.
Uwagi:
Jeżeli ktoś nie jest na wiecznej diecie (tak jak ja i chyba 80% kobiet), może gotowe kotleciki podawać z dodatkiem świeżej śmietany.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Marzena |