Składniki:
Filet wołowy ok. 400 g,
1 marchewka, 1 seler, 1 ziemniak, 1 cukinia, 2 cebulki, mała rzepa, pęczek pietruszki, 1 liść laurowy, 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka octu jabłkowego, sól i pieprz wedle upodobań, 1 pęczek świeżych ziół (bazylia, estragon, oregano i pietruszka)
Jak przyrządzić?
Obrać ze skórki cebulkę, marchewkę i seler, wymyć dokładnie razem z pietruszką. Z selera usunąć włókna i pokroić go w kostkę, razem z innymi wcześniej umytymi warzywami. Włożyć wszystko do parowaru (dodając do wody sól i liść laurowy), gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie umyć i oczyścić marchewkę, ziemniaka, cukinię oraz obrać ze skórki rzepę. Dokładnie wymyć i pokroić w kostkę, odłożyć na bok cukinię. Obrać ze skórki pozostałą cebulkę.Ugotować na parze wszystkie składniki poza cukinią. Filet wołowy podzielić na 4 równe części, posolić, popieprzyć i ułożyć w parowarze obok wcześniej ugotowanych warzyw. Na sam koniec dodać cukinię i dalej gotować przez ok. 10 minut.Do miseczki wsypać sól, pieprz, dodać ocet jabłkowy i wcześniej umyte i pokrojone drobno zioła. Mieszać aż do chwili, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, powoli dodać olej, cały czas dokładnie mieszając. Podać sos i ugotowane warzywa z gorącymi filetami. Doskonałym dodatkiem będzie dziki ryż.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | DorotaV |