Składniki:
Surowe filety z łososia norweskiego (bez skóry) - 400 g,
cytryna - 1 szt.,
szparagi zielone - 400 g,
szparagi białe - 400 g.
Sos tropikalny winegret:
miąszż owoców: pomarańcza, mandarynka, grejpfrut, ananas, limetka (ilość w zależności od potrzeby),
ocet ryżowy do smaku,
świeża mięta (kilka listków),
czarny pieprz świeżo mielony,
marynowany imbir (1 łyżeczka),
oliwa z oliwek 50 ml,
sos sojowy Kikkoman 50 ml.
Jak przyrządzić?
Pokrojony na 4 porcje filet z łososia skrapiamy cytryną. Rybę układamy w parowarze, nie ma konieczności przyprawiania jej. Szparagi białe gotują się dłużej niż zielone, dlatego układamy je w parowarze niżej bądź gotujemy białe szparagi chwilę wcześniej na jednej kondygnacji. Podczas gotowania dania głównego na parze przygotowujemy sos. Cytrusy, miętę i marynowany imbir kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki sosu ubijamy mikserem w celu uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy wcześniej pokrojone składniki, całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Łososia układamy na szparagach, skrapiamy sosem.
Jak podawać?
Można podawać z młodymi ziemniaczkami bądź ryżem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Justyna |