Składniki:
po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce, 3 małe cukinie, 1 duża biała cebula, 4 pomidory, 1 opakowanie sera mozzarella, 2 łyżki oliwy, rozmaryn, bazyliia, sól, pieprz, słodka mielona papryka, 50 dag krojonych pomidorów z puszki
Jak przyrządzić?
Paprykę myję, kroję, usuwam nasionka i kroję w paseczki. Cukinię czyszczę, kroję w talarki grubości 1 cm. Cebulę obieram, drobno siekam, pomidory kroję na cząstki.Rozmaryn i bazylię płuczę, suszę i kroję w cienkie paseczki. Mozzarellę osączam z zalewy, kroję w małą kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję paprykę, cukinię, cebulę i pomidory. Smażę 5 minut, mieszając. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką.Do warzyw dodaję pomidory z puszki, bazylię oraz 3/4 rozmarynu. Gotuję całość około 15 min na wolnym ogniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaję pokrojoną mozzarellę.Doprawiam jeszcze solą i pieprzem, dekoruję ziołami.
Jak podawać?
Warzywa podaję jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonego drobiu, ryby, omletu lub nawet jajecznicy.
Uwagi:
Zamiast cukinii można dodać do potrawy bakłażan. Wtedy kroję go w plastry, układam na sitku i solę. Gdy puści sok, osuszam go papierowym ręcznikiem i dopiero smażę.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | ELZBIETA |